אוזן המן


כל מה שרצית לדעת על אוזן המן:
אוזן המן הוא מאפה העשוי מבצק מתוק וממולא בפרג, שוקולד או במילוי אחר.
הוא נפוץ במיוחד בקרב יהודים עקב המנהג לאוכלו בחג הפורים ולצרף אותו למשלוחי המנות לרגל החג, על שמו של המן הרשע.
מקורו של המאפה במרכז אירופה.
הבצק מעוצב בצורת כיסנים, ומכאן שמו ביידיש המן טאַש ("כיס המן", נהגה: homen tash).
את הכיסנים מקובל למלא בפרג, אם כי כיום נפוצים גם אוזני המן ממולאים בשוקולד, בריבה, בתמרים, אגוזים וחלבה.
בעבר היו גם אוזני המן ממולאים בשומשום.
בגרמנית נקרא המאפה מוֹן-טאשֶה (Mohntasche), כלומר "כיס פרג", ומשערים שזה היה שמו המקורי גם ביידיש, שפתם של היהודים האשכנזים (מאָן טאַש, על-פי הכתיב ביידיש), בשפה האנגלית‏ אוזני המן נקראות הַמָנְטַאשֶן (Hamantaschen).
בעברית ניתן למאפה השם אוזני המן, כיוון שצורת הכיסנים מזכירה צורת אוזן.
האגדה מקשרת בין צורת המשולש לבין צורת אוזן של המן הרשע לאחר תלייתו.
כדי להקל על הדוברים את הסיבוכיות בהוספת תווית היידוע לשם המאכל (האוזן המן לעומת אוזן ההמן) או בהטייתו ובספירתו (אוזן המן אחד לעומת אחת), הציע הבלשן יצחק אבינרי את החידוש אָזְנְמָן ב-1962, ולפי עדותו הילך החידוש בחוגים פדגוגיים בישראל וזכה לאהדתו של הסופר לוין קיפניס.

הבצק המשמש להכנתם של אוזני המן הוא לרוב בצק פריך, אך קיימים גם אוזני המן מבצק עשיר יותר הנקרא בצק פרסבורגר, שהוא שילוב של בצק פריך ובצק שמרים.
צורת המאפה היא משולש בעל שלוש קרנות, שאותו מקבלים כתוצאה מקריצת עיגולים (חלקים או משוננים) מן הבצק, זילוף המלית במרכז וצביטה בעזרת שלוש אצבעות אל עבר המרכז תוך הידוק הקצוות.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לאוזן המן:
פורים
עוגיות
המטבח היהודי
המטבח הישראלי