אזוקי


כל מה שרצית לדעת על אזוקי:
שעועית אזוקי (אדזוקי, ביפנית: アズキ) היא שיח (Vigna angularis) הנפוץ במזרח אסיה ובהימלאיה.
הצמח עצמו הוא זן מתורבת אשר מוצאו לא ידוע, אבל ככל הנראה מקורו הוא בסין, יפן או הודו.
לא נמצאו מספיק עדויות על מין הפרא שלו (Phaseolus angularis Wight).
הדבר נובע מהעובדה שאין בנמצא מידע ארכאולוגי מספק על האזוקי, עקב בלבול וזיהוי שגוי של האזוקי עם הסויה לאורך ההיסטוריה.
צמחים זקופים (1-2 מטר) גדלים בצפון יפן כאשר הגפנים המתורבתות גדלות בסין, מנצ'וריה ובעוד מקומות בעלי אקלים חם.
לצמח פרחים צהובים אשר הופכים לאחר מכן למקבץ תרמילים חלקים וקצרים.
העלים מזכירים את הלוביה (Vigna unguiculata) ואילו התרמילים מזכירים את המש (Vigna radiate).
הזנים השונים של האזוקי, הנפוצים בצפון מזרח אסיה, הם לרוב אדומים אך ישנם גם בצבעים לבן, שחור-כתום, ירוק, אפור ומנומר.
הזרעים מאופיינים בהילום (hilum, צלקת זרע) עם רכסים משני צידיה.
לאזוקי אין הרגלי גדילה קבועים כך שצמח יכול להכיל גם תרמילים בשלים (חומים) וגם תרמילים בוסריים (צהובים וירוקים).
שעועית האזוקי צריכה ל-120 יום מיום זריעתה עד הזמן בו הזרעים והתרמילים יבשים.
לילות קרים יעזרו לייצור אזוקי טובה יותר אך לא כפור.
ספטמבר-פברואר היא התקופה הטובה ביותר לשתילה ועד אמצע נובמבר יכולים להופיע שתילים עם 20-30 תרמילים.
התרמילים הצעירים והרכים יכולים לשמש מאכל כמו שעועית ירוקה.
הזרעים רק מתחילים להתפתח בתוכם.
השימוש הנפוץ הוא בשעועית היבשה.
התרמילים מתייבשים ונפתחים על מנת לפזר את הזרעים, כך שתקופת האיסוף צריכה להיות מעט לפניה.
מחקרים גנטיים מראים כי האזוקי בויתה לראשונה במזרח אסיה ורק מאוחר יותר הוכלאה עם זנים מקומיים בהימלאיה.
השעועית נחשפה לראשונה בשרידים מאזור Awazu-kotei מתקופת ג'ומון ביפן, 400 שנה לפנה"ס.
בסין וקוריאה האזוקי התגלתה לראשונה בשרידים כ-1000 שנים מאוחר יותר.
מניתוח השינויים בזרע התגלה כי האזוקי בויתה בין 5300 ל-4800 לפנה"ס, אולם זרעי אזוקי מהתקופה הנאוליתית בקוריאה ויפן מראים שינויים מורפולוגים שהתרחשו בזרעים בעקבות התערבות בני האדם, לפחות 2000 שנה לפני הביות האחרון.
לפי מידע פילוגנטי (חקר קרבה אבולוציונית בין קבוצות אורגניזמים שונות), ניתן לומר כי לאזוקי מקורות רבים ותהליך הביות התפתח במקביל לאורך התקופות השונות.
השם 'אזוקי' הוא תעתיק השם היפני המקומי.
בהשאלה מסינית, משמעות המילה היא 'שעועית קטנה'.
בסין האזוקי נקראת גם 'שעועית אדומה' או 'לוביה אדומה' (red cowpea), והיא נקראת כך גם אצל סוחרים רבים בישראל.
בקוריאה השם הוא 'פט' (pat), בחלקים מהודו היא נקראת 'צ'ורי אדומה' (red chori), בחבל פנג'אב שמה 'ראאבן' (ravaa'n) ובמהאראשטרה, במערב הודו, נקראת 'לאל צ'אבאלי' (Lal Chavali) או בקיצור, 'לוביה אדומה'.
בעולם המערבי נפוץ השם היפני, אך הוגים אותו ׳אזוקי׳ ולא ׳אדזוקי׳ כמו היפנים.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לאזוקי:
ויקיפדיה: עריכה – ויקיזציה
ויקיפדיה: עריכה – מדעי הטבע
קטניות