איילט


כל מה שרצית לדעת על איילט:
איילט (טורקית: Eyalet, טורקית עות'מאנית: ايالت‏‏) או גם פאשאלוק היה היחידה השלטונית הגדולה ביותר באימפריה העות'מאנית עד לתקופת הטנזימאט.
האיילט הוחלף בווילאייט ב-1864.
המושל שעמד בראש המערכת הפיאודלית של איילט היה מכונה "ביילרביי" (بكلربكی‎ – "אדון האדונים") בדרגת פאשה, וסימנו היה שני טוג (טוג הוא נס של מפקד צבאי המורכב ממוט שעליו שערות זנב סוס ומעליהן כדור מוזהב); ובתקופה המאוחרת הועמדו גם וזירים, שסימנם שלושה טוגים, בראש איילטים.
האיילט כונה בערבית "וילאיה" (ولاية‎) והעומד בראשה כונה בהתאם "ואלי".
במאות ה-17 וה-18 החליף התואר "ואלי" את התואר "ביילרביי".
האיילט הראשון היה איילט רומליה (טורקית Rumeli – "ארץ הרומאים"), שהוקם על ידי הסולטאן מוראט הראשון (1389-1359), והשתרע על כל השטחים שהעותמ'אנים כבשו באירופה.
זמן קצר לאחר מכן הוקם איילט אנטוליה, שכלל את כל השטחים באסיה.
מעמדם של הביילרביים של שני איילטים אלו היה בין הגבוהים בהיררכיה הפיאודלית, ובתקופה מאוחרת יותר אף הוענק להם תואר כבוד מיוחד.
האיילט התחלק לסנג'קים (בערבית "ליווא") שבראשם עמד ביי שסימנו טוג אחד, ואלו חולקו לעשרות (ולעתים למאות) נחלות פיאודליות שכונו "טימאר" (אם היו קטנות יחסית) או "זעאמת" (אם היו גדולות יותר).
בראשן של אלה עמדו במקור המפקדים של יחידות הפרשים (סיפאהים) שגבו מסים מן האוכלוסייה שתחת מרותם.
חלוקות נוספת הייתה ל"קאדילוק" או גם "קאזה" (Kaza – בדרך כלל עיר והכפרים שסביבה), שבו הייתה סמכות השיפוט בידי הקאדי וסמכות השלטון בידי הקאימקאם, ול"אגאלוק" שבראשות האגא.
כמה איילטים, דוגמת איילט מצרים ואיילט בגדאד, לא חולקו ליחידות משנה.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לאיילט:
האימפריה העות'מאנית: חלוקה מנהלית
חלוקה מנהלית של מדינות
טורקיה: חלוקה מנהלית