דגם סדברי


כל מה שרצית לדעת על דגם סדברי:
דגם סדברי הוא מודל חינוכי בזרם החינוך הדמוקרטי שנקרא על שם בית הספר סדברי ואלי שבארצות הברית.
אותו בית הספר, שנוסד ב- 1968, היווה מקור השראה לבתי ספר ומוסדות חינוכיים רבים וכיום ישנם למעלה מ- 40 בתי ספר בדגם סדברי ברחבי העולם.
שלושה פועלים בישראל: סאדברי ירושלים, בית הספר כנף ברמת הגולן וסאדברי עמק האלה בגבעת ישעיהו.
בתי ספר בדגם סדברי פועלים על פי הנחות יסוד שונות בבסיסן מבתי הספר הקונבנציונליים של מערכת החינוך הממלכתית.
למרות שקיים דמיון רב בין בתי ספר בדגם סדברי ובין בתי ספר דמוקרטיים אחרים, ישנם פנים של הדגם שמפרידים את בתי הספר הללו מבתי ספר דמוקרטיים אחרים ובתי ספר פתוחים.
ההבדלים הבולטים ביותר הינם: ראשית, כיבוד, מה שמכונה זכויות שלא ניתנות להעבירן לאחר, או לוותר עליהן, או למכרן באופן חוקי (inalienable rights): החיים, החופש, הרדיפה אחרי האושר, וההתייחסות לכל בן אנוש באמון ובכבוד גמורים.
מידת החופש החינוכי של הדגם, בו שיעורים אינם מקבלים מקום מיוחד במסגרת בית הספר ואין ניסיון למעקב מבוקר אחרי התקדמות התלמידים.
שנית בניגוד לבתי ספר דמוקרטים אחרים, בתי ספר בדגם סדברי מנוהלים בדרך־כלל ללא כל התערבות ישירה מצד הורי התלמידים (דבר שמתבטא בעיקר בכך שלהורים אין קול באספה הדמוקרטית שמנהלת את בית הספר, בה משתתף הצוות החינוכי יחד עם תלמידי בית הספר — למעט ב"אספת" העמותה שמתכנסת פעם בשנה והקובעת את המדיניות הכללית של בית הספר, לרבות המסגרת התקציבית ובה משתתפים גם ההורים).
לבסוף כדאי גם להוסיף שבבתי ספר בדגם סדברי אין כל הפרדה בין קבוצות גיל שונות.
‏‏
למרות שאין דוקטרינה או איגוד השולטים בבתי ספר בדגם סדברי או קובעים אם בית ספר פועל על־פי הדגם, בתי ספר רבים בחרו בחופשיות להגדיר את עצמם כבתי ספר בדגם סדברי.
רוב בתי הספר האלה שומרים על קשרים טובים אחד עם השני, ומכירים באחווה כל־שהיא ביניהם.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לדגם סדברי:
ויקיפדיה: שכתוב – מדעי החברה
חינוך אלטרנטיבי
בתי ספר בדגם סדברי
חינוך דמוקרטי