זיקת הנאה בישראל


כל מה שרצית לדעת על זיקת הנאה בישראל:
בישראל, זיקת הנאה היא אחת מחמש הזכויות במקרקעין המוזכרות בחוק המקרקעין‏.
חוק המקרקעין‏ מגדיר זיקת הנאה כ"שעבוד מקרקעין להנאה שאין עמה זכות להחזיק בהם"; כלומר, זיקת הנאה איננה זכות המקנה חזקה במקרקעין הכפופים.
בניגוד לזכויות מקרקעין אחרות, זיקת הנאה מתייחדת בכך שניתן להקנות אותה לטובת מקרקעין‏ ולא רק לטובת אדם אחר, מקרקעין הנהנים מזיקת הנאה מכונים מקרקעין זכאים.
זיקת הנאה, כשאר הזכויות במקרקעין, יכולה להירשם במרשם המקרקעין הישראלי‏.
הפסיקה והחוק מפרטים מתי אדם זכאי להנות  מזיקת הנאה בנכס שאיננו בבעלותו, וכן, מתי הנאה זו מוקנית לא רק לאדם, אלא גם לנכס שבבעלותו (באופן שהוא רשאי להעבירה הלאה בעת מכירה).
בעיקרון, זיקה מקנה זכויות בקרקע פרטית של הזולת, או בקרקע המוגדרת רכוש משותף בבניין, כשהחוק מפריד בין שני אלו,  לזיקה שנוצרת ב"מרקעי ציבור".
אמנם החוק מתיר לבטל את הזיקה, אך סעיף 96 (לחוק המקרקעין) קובע כי יש לפצות את מי שנהנה ממנה, אם הביטול הסב לו נזק קנייני‏.
הפסיקה מבהירה את ההבדל בין זכות השמורה לבעל הנכס, וזכות השמורה לנכס עצמו (וניתן להעבירה).
ההבדל נקבע כך, שכאשר השימוש "שירת את מקרקעי המשתמש בלא שלאישיותו של המשתמש הייתה השפעה על כך, תהא הזיקה הנרכשת מכח התיישנות זיקת הנאה "לטובת מקרקעין".
.
.
לעומת זאת כאשר הזיקה משרתת את המשתמש באופן אישי, בלא קשר לזכויותיו במקרקעין כלשהם, עשויה זיקת ההנאה שתיווצר מכח התיישנות להיות זיקת הנאה לטובת אדם"‏.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לזיקת הנאה בישראל:
זכויות במקרקעין
ישראל: חוק ומשפט