רמז – עזרה ופתרונות

יצחק שני

כל מה שרצית לדעת על יצחק שני:
יצחק שני היה הצנזור הצבאי הראשי של מדינת ישראל בשנים 1977 – 2000.
השתחרר מצה"ל בדרגת תת-אלוף.
שני התגייס לצה"ל ב-1954, שירת בחטיבת גולני, נלחם במלחמת סיני כמפקד מחלקה בקורס מ"כים ונפצע.
בהמשך שירת בתפקידי שלישות ומודיעין.
ב-1972 עבר ליחידת הצנזורה הצבאית ומונה למפקד בסיס היחידה בתל אביב, שירת בתפקיד בתקופת מלחמת יום הכיפורים.
בתחילת 1977 מונה לסגן הצנזור הראשי ובמאי 1977 מונה לתפקיד הצנזור הראשי ב-1977 בהמלצתו של הצנזור הראשי היוצא תת-אלוף אבנר בר-און.
קודם לכן היה שני עוזרו של בר-און ואיש מנהלה במפקדת היחידה, ואחר כך מפקד בסיס תל אביב של הצנזורה, בין היתר במהלך מלחמת יום הכיפורים.
אבן דרך משמעותית ראשונה בתקופת כהונתו כצנזור ראשי נרשמה בשנת 1984, כשהוציא בצעד חריג צו סגירה לעיתון "חדשות" למשך ארבעה ימים לאחר שהעיתון פרסם ידיעה על הקמת ועדה לחקירת פרשת קו 300 מבלי שהגישה לצנזורה מוקדמת ומבלי שקיבל את אישור הצנזור.
ב-1988, בעקבות החלטתו לאסור על פרסום כתבה המכילה קטעים העוסקים בביקורות על אודות תפקודו של ראש "המוסד" ועיתוי החלפתו במקומון "העיר", עתרו עורך "העיר" מאיר שניצר והעיתונאי אלוף בן לבג"ץ.
בעתירה, הידועה כבג"ץ שניצר, עמד לראשונה לביקורת שיפוטית היקף סמכותו של הצנזור הצבאי הראשי.
בפסיקת השופטים נקבע הכלל לפיו אין הצנזור הצבאי הראשי מוסמך לפסול ידיעה, אלא אם כן נראה, אובייקטיבית, כי יש בפרסום משום ודאות קרובה לפגיעה ממשית בביטחון המדינה, שלום הציבור או הסדר הציבורי.
השופטים קבעו כי החלטתו של תא"ל שני, לפסול את הכתבה של "העיר" אינה עומדת במבחן זה.
אירועים בולטים נוספים בתקופת כהונתו של שני כצנזור ראשי בהם הוא נדרש לאזן בין הצורך בשמירה על ביטחון המדינה לבין ערכי חופש הביטוי, עיתונות חופשית ו"זכות הציבור לדעת" היו מבצע משה, אסון צאלים ב' ואירוע החטיפה ופעולת החילוץ הכושלת של החייל נחשון וקסמן.
בשנת 2000 הוחלף שני ברחל דולב והשתחרר מצה"ל.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות ליצחק שני:
צנזורים צבאיים ראשיים

Exit mobile version