משכנתה


כל מה שרצית לדעת על משכנתה:
משכנתה לדיור (או משכנתא לדיור) היא שעבוד נכס מקרקעין כבטוחה להחזרת הלוואה.
ההלוואה שבגינה ניתנת המשכנתה היא בדרך כלל הלוואה גדולה וארוכת טווח, שמטרתה על פי רוב היא רכישת הרכוש אשר ישועבד או שיפוצו, אף כי אפשריים שימושים נוספים לכסף.
המקרה הנפוץ הוא שעבוד נכס דלא ניידי לצורך רכישתו.
משכנתה היא אחת הזכויות במקרקעין המוזכרות בחוק המקרקעין של ישראל, ומחייבת רישום בלשכת רישום מקרקעין.

יש להבדיל בין משכנתה לבין משכון.
משכון כולל שיעבוד נכסים בהפקדה (נכסים הנותרים פיזית בחזקת המלווה עד לפירעון מוחלט של ההלוואה) או שעבוד של זכויות שאינן זכויות קנייניות רשומות בלשכת רישום המקרקעין.
משכנתא הינה אחת הבטוחות המורכבות והבעייתיות הניתנות ללווה, אף שבעיני המלווה היא נחשבת בטוחה טובה ויעילה במיוחד, מלבד זאת עלות ביצועה גבוהה יותר מעלות רישום בטוחות אחרות, שכן היא מחייבת ביטוח נכס, ביטוח חיים, שמאות והוצאות משפטיות.
ההלוואה נשוא המשכנתה ניתנת על ידי בנק המתמחה בכך – בנק למשכנתאות, על ידי אגף מתמחה בבנק מסחרי או על ידי חברת ביטוח, ומקבל המשכנתה ממשכן את המקרקעין שהוא רוכש בכסף זה – רושם שיעבוד של הדירה בטאבו על שם נותן ההלוואה.
אם מקבל המשכנתה אינו עומד בהחזר ההלוואה (לפי מועדי התשלום הנקובים), הבנק רשאי לקחת את המקרקעין הממושכנים ולמכור אותם באמצעות כינוס נכסים תמורת חלק משווים בלבד (באופן טיפוסי 70%).
בכסף זה מכוסה יתרת החוב, ואם נותרים עודפים הם מועברים ללווה.
אף על פי שיש לומר כי הבנק מעניק הלוואה ללקוח, והלקוח מעמיד לבנק משכנתה על הנכס שנרכש כבטוחה להבטחת ההלוואה, השתרש הביטוי לפיו אדם לוקח משכנתה לשם רכישת נכס.
על פי סקר הלמ"ס ל־2013, ל־29% ממשקי הבית בישראל ישנה משכנתא פעילה.
האחוז גבוה בהרבה במגזר היהודי, בהשוואה למגזר הערבי‏.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות למשכנתה:
בנקאות
זכויות במקרקעין
אשראי