רמז – עזרה ופתרונות

סיר פלא

כל מה שרצית לדעת על סיר פלא:
סיר פלא הוא סיר לאפייה על גבי פתילייה וסוגי כיריים אחרים, ששימש בישראל של תקופת היישוב ועד שנות ה-70 של המאה ה-20, במטבחים שטרם היו מצוידים בתנורי אפייה.
בין המשתמשים בו היו שכינוהו בשמו הגרמני: "וונדרטופ" (Wundertopf).
סיר הפלא שימש בעיקר לאפיית עוגות, אשר עקב צורתו נאפו כטבעת חלולה.
הסיר עגול, במרכזו חלל עגול הבנוי כארובה.
נלווה לסיר מכסה תואם, כשל סירים רגילים, ללא פתח מרכזי.
לרוב לא הונח הסיר ישירות על הכיריים אלא על גבי טבעת מתכת רחבה, ששוליה הפנימיים מתרוממים לארובה.
טבעת זו הפרידה בין הסיר לכיריים ועל ארובתה הורכב הסיר.
הטבעת נמכרה בעוביים שונים ונועדה לספוג ולפזר את החום, כך שהעוגה לא תצא אפויה מדי באמצע ולא אפויה מספיק בשוליה.
העובי השונה של טבעות המתכת נועד למשכי אפייה שונים או ללהבות בעלות עוצמה שונה.
האפייה נעשתה בדרך כלל על להבה בעוצמה נמוכה וכשהמכסה סגור.
הוצאת העוגה מהסיר נעשתה על ידי הפיכת הסיר מעל צלחת או מגש.
כדי שפעולה זו תתאפשר, היה צורך לשמן את הסיר היטב טרם הכנסת בלילת העוגה, ולפני הוצאת העוגה האפויה העבירו סכין בין שוליה לבין דפנות הסיר על מנת לנתקה מן הדופן.
כיום ישנן משפחות דתיות המשתמשות בסיר פלא לאפייה בפסח, על מנת לוותר על הצורך בהכשרת התנור לפסח.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לסיר פלא:
כלי בישול
תגליות והמצאות בישראל

Exit mobile version