רמז – עזרה ופתרונות

צליאק

כל מה שרצית לדעת על צליאק:
צליאק (דַּגֶּנֶת, כָּרֶסֶת, ‏, ראו גם ‏) ובלועזית – Coeliac או Celiac) היא מחלה הנובעת מרגישות לחלבון בשם גליאדין (Gliadin), המרכיב, יחד עם חלבון נוסף בשם גלוטנין, את הגלוטן המצוי בדגנים מסוימים.
ישנם מחקרים הטוענים שגם הגלוטנין ולא רק הגליאדין מכיל רכיבים המזיקים לחולי הצליאק (להרחבה).
הגליאדין הוא גליקו-פרוטאין (חלבון מורכב עם סוכר).
הגלוטנין מעניק לעיסת הבצק את היציבות בזכות מבנה מולקולרי של רשת תלת-ממדית.
הגלוטן בגרעין מעורב בעמילן והוא ממוקם מבחינה בוטנית באנדוספרם – ריקמה טריפלואידית המספקת מזון לגרעין במהלך גדילתו.
הגלוטן מצוי בעיקר בדגנים כגון חיטה, שעורה ושיפון.
בחיטה, למשל, מהווה הגלוטן עד 80% מהפרוטאין שבגרעין, והוא האחראי לאלסטיות של עיסת הבצק ולכך שהשמרים יכולים בתסיסתם להתפיח את העיסה.
צליאק היא מחלה אוטואימונית.
תאי מערכת החיסון מזהים בטעות את הגליאדין שנספג בתאי הדופן הפנימית של המעי הדק כגוף זר, פתוגני.
תאי מערכת החיסון של החולה תוקפים את תאי המעי וגורמים בכך להפרעה בספיגת מזון.
בשל היות תסמיני המחלה בלתי ספציפיים (ראו בהמשך), מעריכים כי השיעור האמיתי של חולים במחלה גבוה בהרבה משיעור החולים המאובחנים.
יש הטוענים כי שיעור החולים במחלה מגיע ל 1%-2% מכלל האוכלוסייה.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לצליאק:
חיטה
מחלות מערכת העיכול

Exit mobile version