צנובר


כל מה שרצית לדעת על צנובר:
צנובר הוא זרע אכיל של עץ האורן.
באצטרובל, הצנובר מכוסה בקליפה קשה.
החלק האכיל אינו פרי מבחינה בוטנית אלא זרע (לא אוכלים את הציפה).
לצנוברים מקולפים חיי מדף ארוכים אם הם נשמרים בקירור וביובש.
צנוברים בקליפתם (או צנוברים מקולפים בתנאי רטיבות) מתעפשים תוך שבועות ספורים.
יש כ-20 מיני אורנים שזרעיהם גדולים דיים להצדיק איסוף למזון.
צנוברים מעצי בר לוקטו באירופה ובאסיה מאז התקופה הפלאוליתית.
לאירופה הגיע אורן הסלע (Pinus pinea) שמקורו במזרח הים התיכון במהלך ההולוקן כנראה עקב פעילות אנושית‏.
באמריקה הצפונית התפשט תחום הצמיחה של אורנים מניבי צנוברים עם אוכלוסיית האדם ושרידי צנוברים מצפון לגבול התפוצה הטבעית של העץ שתוארכו ל-7400 שנים לפני זמננו מעידים על איסוף צנוברים בידי ציידים לקטים‏.
מוסיפים צנוברים למאכלי בשר, דגים ומנות צמחוניות.
רוטב הפסטו האיטלקי מבוסס על צנוברים טחונים.
צנוברים הם גם תוספת לקינוחים דוגמת בקלאווה.
שמם הירושלמי של הצנוברים הוא פיניונס (מספרדית: piñones).

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לצנובר:
אגוזים וזרעים אכילים