רמז – עזרה ופתרונות

רפואת משפחה

כל מה שרצית לדעת על רפואת משפחה:
רפואת משפחה היא תחום התמחות, עיסוק ומחקר ברפואה שעוסק בבריאות וחולי באנשים החיים בקהילה, בכל מצבי הבריאות והחולי ולאורך כל שנות חייהם.
רופא המשפחה מטפל בכל מצבי החולי, פעמים רבות כרופא המאבחן הראשון, לעתים כרופא היחיד המנהל ומטפל במצבים שונים, ולעתים רבות כרופא המפנה למומחים מתחומי רפואה אחרים, ואז עוקב אחר המטופלים לאחר הייעוצים וממשיך את הטיפול בהם.
תחום זה שונה מהותית מתחומי רפואה אחרים באחריות הכוללנית של הרופא למטופל, לא רק בזמן שהמטופל מגיע אליו אלא לאורך כל חייו.
כיוון שרופא משפחה הוא הרופא שרואה את המטופלים גם בזמן ההסתמנות הראשונית של מחלה וגם לאורך כל חייהם, עליו להתמחות במספר תחומים:

ניהול מצבים רפואיים שכיחים- יתר לחץ דם, סוכרת, מחלת לב איסכמית, מחלת ריאות חסימתית, ועוד רבים.
אבחון וניהול מצבים רפואיים חריפים שכיחים- דלקות דרכי הנשימה, דלקות דרכי השתן, כאב גב, ועוד רבים.
אבחון מהיר וטיפול ראשוני במצבים מסכני חיים.
איתור ואבחון מצבים רפואיים בתחילת הסתמנותם- כאשר התסמינים עדיין אינם חמורים ודרושה יכולת אבחנתית גבוהה כדי לזהות את המחלות.
קידום בריאות ורפואה מונעת- ייעוץ לגבי אורח חיים בריא, שינוי הרגלי חיים, איתור מחלות בשלב בו עדיין אינן מורגשות וטיפול בהן כבר בשלב זה.
הפניה נכונה לבדיקות מעבדה, הדמיה, ורופאים בתחומים אחרים.
ייעוץ והכוונת מטופלים במערכת הרפואית ושמירה על זכויותיהם.

כדי לבצע את כל אלו על הרופא להיות בעל ידע נרחב במצבים שכיחים, להכיר היטב את מטופליו ולהבין את מחלותיהם.
על רופא המשפחה לדעת לשוחח עם מטופליו בדרך שתעזור להם לבטא את תחושותיהם ולו לאבחן את בעיותיהם וכוחותיהם, לבצע בדיקה גופנית לצורך אבחון מגוון רב של בעיות, לפענח תוצאות בדיקות, לבצע ניתוח נתונים ולתת טיפולים בהתאם.
כיוון שתחום העיסוק של רופא המשפחה רחב ביותר, עליו לדעת לרכוש במהירות ידע חדש לגבי מצבים חדשים, לסנן את המידע בהתאם למטופל הספציפי ולהחליט יחד עם המטופל לגבי הניהול הנכון של מחלותיו.
לצורך כל עליו להיות מומחה בקריאת מאמרים רפואיים ובניתוחם, גם בנושאים שאינם מוכרים לו.
רפואת המשפחה מתבצעת ונלמדת בצורה שונה בין מקום למקום ובין רופא לרופא, ותלויה בין השאר בחינוך הרופא, באופיו, בידע שלו ובכישוריו, בציפיות המטופלים, בעומס העבודה על הרופא ובמבנה המערכת הרפואית.
המודל שבו עובדים רבים מרופאי המשפחה היום הוא המודל הביו-פסיכו-חברתי.
זו תפיסה הגורסת שלא ניתן להסביר את כל התופעות על ידי ניתוח התהליכים ברמת התא, הרקמה או מערכת בגוף, ושדרושה הבנה מעמיקה גם בתהליכים נפשיים של חולי, סבל, דרכי התמודדות, וכוחות, והבנה בתהליכים חברתיים הקורים בתוך המשפחה או בסביבתו הקרובה של האדם.
הבנה זו מאפשרת יצירת קשר, הבנה משותפת של החולי והמחלה בין הרופא למטופל, גיוס המטופל לתהליך טיפולי, ועזרה מכוונת למטופל הספציפי.
חלק מייחוד רפואת המשפחה הוא הקשר שנוצר בין רופא למטופל במשך שנות הכרותם בבריאות ובחולי, קשר שאמור לכלול אמון, אכפתיות, אמפתיה, ותקשורת הדדית, ובכך לא רק להקל על התהליך הרפואי אלא גם לגרום לשיפור בתחושתו ובתפיסתו של המטופל.
בישראל קיימת התמחות ברפואת המשפחה, הנמשכת ארבע שנים ובמהלכה המתמחה לומד באופן צמוד תחת מדריך מומחה, מתפקד כרופא מן המניין במחלקות פנימית, ילדים, ועוד, ובהמשך עובד במרפאה עם מטופלים משלו תחת פיקוח.
תוך ההתמחות על הרופא ללמוד באופן פורמלי ובאופן לא פורמלי תכנים הנוגעים לאבחנה, ניהול וטיפול במחלות מכל תחומי הרפואה, תכנים וכישורים בתקשורת בין אישית, בהבנה המטופל בתוך משפחתו וסביבתו, ועוד.
בסוף ההתמחות ולאחר בחינות ניתן לרופא התואר "מומחה ברפואת משפחה".
רופאי המשפחה מאוגדים באיגוד רופאי המשפחה בישראל.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לרפואת משפחה:
ויקיפדיה: עריכה – בריאות וגוף האדם
תחומים ברפואה
רפואת משפחה

Exit mobile version