חומצה כלורית


כל מה שרצית לדעת על חומצה כלורית:
חומצה כלורית, HClO3, היא אוקסו-חומצה של כלור, ושל הקודמן הפורמלי של מלחי כלורט.
היא חומצה חזקה (קבוע הדיסאסוציאציה, pKa ≈ −1) ומחמצנת.
את החומצה מכינים בתגובה של חומצה גופרתית עם בריום כלורט.
בתגובה נוצר בריום סולפט לא-מסיס, ששוקע מהתמיסה:

Ba(ClO3)2 + H2SO4 → 2HClO3 + BaSO4

דרך הכנה אחרת היא חימום חומצה היפוכלורית, שמתפרקת ליצירת חומצה כלורית ומימן כלורי:

3HClO → HClO3 + 2 HCl

החומצה יציבה בתמיסה מימית קרה עד לריכוז של כ-30%.
ניתן להכין תמיסה בריכוז של 40% על ידי נידוף זהיר בלחץ מופחת.
מעל ריכוזים אלה, בחימום, תמיסות חומצה כלורית מתפרקות ליצירת מגוון תוצרים, לדוגמה:

8HClO3 → 4HClO4 + 2H2O + 2Cl2 + 3 O2
3HClO3 → HClO4 + H2O + 2 ClO2

הפירוק נשלט על ידי גורמים קינטיים.
למעשה, חומצה כלורית לעולם אינה יציבה תרמודינמית מול דיספרופורציונציה.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לחומצה כלורית:
חומצות