גלוקונאוגנזה


כל מה שרצית לדעת על גלוקונאוגנזה:
גלוקונאוגנזה (גלוקונאוגנזיס אנגלית: Gluconeogenesis או GNG) הינה מסלול מטבולי ליצירת גלוקוז בבעלי חיים, צמחים, פטריות ובחיידקים.
במסלול זה מיוצר גלוקוז מתרכובות שאינן פחמימות, כגון פירובט, גליצרול או חומצות אמינו.
המילה מהווה צירוף של גלוקוז, נאו ("חדש") וגנזה ("יצור") ביוונית.
הגלוקונאוגנזה אחראית על שמירת רמת גלוקוז קבועה בדם בין הארוחות, כשהגוף נתון תחת מאמץ רב או במהלך צום.
באדם היא מתרחשת בעיקר בכבד ובמידה פחותה גם בכליות ובלבלב.
בתהליך הגלוקונאוגנזה מתרחשות כמה תגובות הפוכות לאלו שבגליקוליזה, תהליך פירוק הגלוקוז.
למרות זאת, לא מהווה הגלוקונאוגנזה את התהליך ההפוך לגליקוליזה; בגלוקונאוגנזה קיים דילוג על שלושה שלבים בלתי-הפיכים בגליקוליזה.
כמו כן, היא לא מייצרת אנרגיה.
רובו של התהליך מתרחש בציטופלזמה של התא; מיעוטו מתרחש במיטוכונדריה ואילו השלב הסופי, בו מיוצר הגלוקוז, מתרחש ברשתית התוך פלסמית (ER).
לאחר מכן משונע הגלוקוז אל הציטוזול (נוזל הציטופלזמה) באמצעות נשאים.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לגלוקונאוגנזה:
מטבוליזם
ביוכימיה
מסלולים מטבוליים