כל מה שרצית לדעת על פרוקטוז:
פרוקטוז (Fructose), הקרוי גם סוכר פירות, הוא חד-סוכר, שניתן למצאו בסוגי מזון רבים.
השם הכימי הרשמי של התרכובת הוא Levulose.
פרוקטוז מהווה אחד מסוכרי הדם החשובים, יחד עם גלוקוז וגלקטוז.
סוגי המזון הבאים מכילים כמות ניכרת של פרוקטוז (בדרך כלל יחד עם גלוקוז וסוכרוז):
דבש – מכיל כ-40% פרוקטוז.
פירות עץ
ענבים
מלון
ירקות שורש
בצלים
בנוסף, פרוקטוז נגזר במהלך העיכול בגוף מסוכרוז, שהוא דו-סוכר המורכב מגלוקוז ומפרוקטוז.
בתא פרוקטוז מפורק כחלק מתהליך הגליקוליזה לקבלת מולקולת ה-ATP עתירת האנרגיה.
לחלופין, התא מכיל אנזימים אשר יכולים להפוך פרוקטוז לגלוקוז ולאחר מכן לאגור את הגלוקוז בצורת גליקוגן.
האינדקס הגליקמי (GI) של פרוקטוז (32) נמוך בהשוואה לסוכרוז), בזכות המסלול המטבולי הארוך שהוא עובר בשלב פירוקו בכבד.
פרוקטוז גם מתוק יותר מסוכרוז בכ-15-80%.
לכן, יש הממליצים על פרוקטוז לחולי סוכרת והיפרגליקמיה.
מנגד, במחקרים שנעשו על מכרסמים נמצא כי תזונה עתירת-פרוקטוז מובילה לעמידות לאינסולין וכן קשורה במספר פתולוגיות נוספות (להלן, השלכות בריאותיות), ומכאן שאינו מומלץ לחולי סוכרת.
נלקח מויקיפדיה