אזוספרמיה


כל מה שרצית לדעת על אזוספרמיה:
אזוספרמיה הינה מצב בו קיימת אי פוריות של הגבר כתוצאה מפגם בתאי הזרע עצמם, פגם במעבר בין תאי הזרע לצינור הזרע, חוסר גירוי הורמונלי של האשך ליצור זרע וגורמים נוספים.
תא הזרע מיוצר בתהליך של ספרמטוגנזיס.
תהליך זה קורה בתאי סרטולי הנמצאים באשך.
בתחילה התא הוא ספרמטוגוניה, לאחר מכן הופך לספרמטוציט, בתהליך של מיוזה הספרמטוציט הופך לספרמטיד, וזהו התא הראשון בו ניתן להשתמש בו לצורך הפריה- תא עגול, ללא זנב או יכולת תנועה.
לאחר מכן תא הזרע הופך להיות בשל- (ספרמטוזואה): עם ראש המכיל אקרוזום ואנזימים פרוטאוליטיים שאחראיים על עיכול תאי הגרנולוזה העוטפים את הביצית, גרעין, וזנב.
לאחר יצור תאי הזרע באשכים, הם עוברים לאפידידימיס, משם ל- Vas deferens (צינור הזרע), משם לחיבור עם ה- Seminal vesicles אשר תורמות את נוזל הזרע את מהווה את רוב נפח הזרימה, ומשם יציאה דרך ה- ejaculatory duct והאורתרה (דרך הפין).
במהלך הבקרה ההורמונלית על יצור הזרע, ההיפותלמוס מפריש את ההורמון GnRH, אשר פועל על ההיפופיזה להפרשת LH ו- FSH.
ההורמון FSH אשר מופרש מההיפופיזה משפיע על תאי סרטולי, שמייצרים בתגובה גם את ההורמון אינהיבין אשר פועל בין היתר במשוב שלילי על ההיפופיזה (על כן, אם תהיה הפרעה לתהליך יצור הזרע, רמות האינהיבין יהיו נמוכות או לא יהיו כלל, ורמת ה- FSH תהיה גבוהה מאחר שהיא לא תדוכא על ידי אינהיבין).
ההורמון LH משפיע על תאי ליידיג הנמצאים גם הם באשך להפרשת טסטוסטרון, המעודד תהליך של ייצור זרע.
עם זאת, ריכוזי טסטוסטרון גבוהים מדי עלולים לעכב הפרשה של LH ו- TSH מההיפופיזה (ועל כן זריקות טסטוסטרון עלולות להביא לעקרות גברית).
תסמונת קלמן היא תסמונת שבה אין הפרשה של LH ו- FSH מההיפופיזה, וכן אין חוש ריח.
בתסמונת זו מלבד העובדה שאין יצור זרע, אין התפתחות של סימני מין משניים (שיעור, מסקולניזציה) ולכן הטיפול יכול לכלול מתן גונדוטרופינים לעידוד יצור הזרע, ומתן טסטוסטרון כדי לעודד התפתחות סימני מין משניים.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות לאזוספרמיה:
מחלות אנדוקריניות
תזונתיות ומטבוליות