יין מתובל


כל מה שרצית לדעת על יין מתובל:
יין מתובל (בגרמנית ובהולנדית: Glühwein, "גְלִיוַ‏יין"; בדנית ובלשונות נורדיות אחרות: Gløgg, "גלֵג") הוא יין מתובל וחם אשר מוגש במדינות מרכז וצפון אירופה, ובייחוד בגרמניה ובמדינות סקנדינביה, בתקופת הציפייה, ארבעת השבועות שלפני תחילת חג המולד.
בגרמניה הוא נמכר בשווקי חג מולד.
בארצות סקנדינביה הוא כה נפוץ, שנמכרות גרסאות תעשייתיות, שבהן יש להוסיף מים לאבקה ליצירת הגלג.
מבחינה היסטורית, קדם ליין החם כפי שהוא מוגש כיום, יין רומי בשם Conditum Paradoxum, ויין מתובל קר כמו קלארה, אשר הוגש בתקופת ימי הביניים.
בימי הביניים, יין שהחמיץ קלות היה עדיין ראוי כך לצריכה.
כיום, נעשה שימוש ביינות תקינים (אם כי בדרך כלל זולים ומאיכות ירודה יותר).
היין החם נפוץ בחלקים נרחבים של אירופה – מצפון איטליה ועד לסקנדינביה, בשמות שונים:

וריאציות על המונח יין חם: ברומנית: vin fiert ; באנגלית: Mulled wine ; צרפתית: vin chaud; איטלקית: vin brulé
וריאציות על המונח גלג: שבדית: Glögg ; נורבגית ודנית: Gløgg; פינית ואסטונית: Glögi
מולדובה: izvar

יין חם מורכב בדרך כלל מיין אדום (אם כי לעתים נעשה שימוש ביין לבן), אשר מוסיפים לו תבלינים: קינמון, ציפורן, קליפת לימון, כוכב האניס.
בנוסף, ממתיקים את היין, לעתים תוך שימוש בדבש.
לא מרתיחים את היין כשמחממים אותו, על מנת לא לפגוע בריכוז האלכוהול.
לעתים מוסיפים ליין החם "חיזוק" אלכוהולי, בדמות ליקר כגון רום או אמרטו.

נלקח מויקיפדיה

הגדרות נוספות הקשורות ליין מתובל:
סוגי יין